Velkommen til Heidal!

Er du kun på gjennomreise, eller planlegger du å feriere i bygda vår?
I Heidal bør du stoppe opp! Her kan du oppleve Norges største levende museum og lytte til historiene som sitter i bygdas mange fredede tømmervegger! Her kan du bo i et ekte 1700-tallshus på våre eldste gardshotell, eller i gjestehus, vandrerhjem, camping og feriesenter i idylliske og nasjonalromantiske omgivelser.

Bygda Heidal ligger som en avstikker vel verdt å besøke noen kilometer opp fra E6 ved Sjoa i Gudbrandsdalen. Heidal er viden kjent for sine gamle tømmerhus som kan dateres tilbake til 1700-tallet, noen er helt fra 1500-tallet. Heidal sin identitet og kultur er bygd på landbruk og lange tradisjoner for godt håndverk, og i bygda vil du se velstelte gårder og et levende kulturlandskap med beitende dyr og stor aktivitet. Vi som bor her jobber for å holde bygda levende med aktiviteter av ymse slag og ved å ivareta gode mattradisjoner.

Heidal kalles også eventyrbygda, kanskje ikke så rart når «Trolla på Heidalsskogen» har sitt tilhold her. Ellers kan dere finne mange andre eventyrlige aktiviteter som Rafting i Sjoa, oppleve dyrene på Glittersjå Fjellgard eller smake på verdens beste brunost «Heidalsosten». Bygda har også et aktivt hestemiljø du kan ta del i.

Veien i Heidal følger elva Sjoa, som er en av verdens beste for padling og rafting. Langs veien finnes flere muligheter for store og små opplevelser. Overnatting på gammel gard, bevertningssteder, flere butikker, hjemmebakeri, bruktbutikk, osteproduksjon, bilverksted og bensinstasjon, er noe av hva du finner.

Velkomé åt Heidal!

Heidal

Veien til Heidal tar av der firefelts E6 tar slutt. Sving av på Sjoa og kjør oppover Heidal, du vil ikke angre på det. Finere bygd finnes ikke synes vi som bor her!
Når dere først har lagt turen til bygda må en legge inn noen stopp, eller helst bli en dag eller lengre. 

Veien om Heidal er også den korteste veien over Valdresflya om du skal videre til Jotunheimen, over til Valdres eller Hallingdal. Valdresflya som også er Nasjonal turistvei og er verdt en kjøretur i seg selv. For å komme til Besseggen, Glittertind eller Sjodalen går veien gjennom Heidal.

Om bygda Heidal

I Nord-Gudbrandsdalen, omkranset av fem av landets mest spektakulære nasjonalparker, finner du Heidal – bygda som sies å ligge «midt i smørøyet»!

Heidal er et perfekt utgangspunkt for mye av det beste Nasjonalparkriket har å by på.

En bygd for den eventyrlystne!

Mange av Heidals besøkende har også Glittertind, Besseggen, Sjodalen og Gjende i planene, for veien dit går nemlig gjennom Heidal. Det er også fra Gjende at elven Sjoa har sitt utløp, før den snor seg videre gjennom Heidal. Den skimtes buldrende langt nede i stupbratte juv, og flater ut langs bebyggelse. Navnet Heidal kommer trolig av Heardal, der første ledd er genitiv av Hjò, et gammelt navn for Sjoa, og som betyr «den blanke».

Sjoa er en elv med sterk personlighet og karakter! Den har vokst seg frem som en ekte kjendis i raftingverdenen, med vakre omgivelser og utfordringer i alle vanskelighetsgrader. Elvesporten omfatter rafting, elvekajakk, elvebrett og juving, og i nyere tid har næringen hatt en kraftig lokal vekst. Ja, den har til og med fått sin egen festival – Sjoa River Festival – som går av stabelen hver sommer! Veien gjennom bygda slår følge med Sjoa, og man kan ta del i de mange aktivitetene som tilbys både i og rundt elva. På sommeren og høsten yrer det av liv og røre, både i badestamper, lavvoer og rundt leirbål langs elvebredden. Hit kommer folk fra aller verdenshjørner, men også mange nordmenn tar turen. Sjoa er en lekegrind for både store og små adrenalinjegere!

Hestemiljøet i området er aktivt og her kan man bli med på tur både sommer og vinter – en ridetur gjennom ekte trollskog er en ypperlig måte for å komme i nærkontakt med naturen vår. På vinteren er det også hundespann i Sjodalen, en annerledes opplevelse fylt med fart og moro! På Glittersjå Fjellgard i Murudalen kan hele familien besøke dyrene og mate elgene deres – og nyte utsikten til Glittertind.

Det finnes også mange flotte turområder i Heidal. Turguiden, en del av Turskiltprosjektet i Heidal og laget i regi av idrettslaget, har samlet et utvalg fine turer som er verdt å få med seg. Turene som er skiltet er spredt rundt omkring i hele bygda og er varierte, både i lengde og vanskelighetsgrad.

Fisking er populært i Heidal, i alt fra store fjellvann til bekker og elver, både med flue og stang. Det er gratis fiske i Sjoa innenfor Heidals grense, ellers selges egne kort. Fiskestørrelsen varierer fra liten ørret nede i Heidal til større og finere fisk oppgjennom Sjodalen. Vest i Heidalsskogen ligger Flatningen som er et kjent fiskevann, både sommer og vinter (pilking). På Lemonsjøen er det også mulig å leie båt.

Vinteren i Heidal er flott med milevis av oppkjørte langrennsspor; både turskiløyper og lysløyper, i skogen og over tregrensa. Lemonsjøen Skisenter har en populær alpinbakke og ligger kun 20 km fra sentrum. Skisenteret er også utgangspunkt for mange fine skiløyper. Fra Kvernbru og Stålane kan man legge turen til Heidals høyeste fjelltopp, Mukampen, som har en helt særegen buet form. Kanskje du her får øye på hundrevis av passerende tamrein! På vinterstid, i den blå timen, er «Heidalsmuen» som tatt ut av et eventyr!

Heidal er full av eventyrlige opplevelser! Om du tar turen hit, anbefaler vi å legge inn flere stopp, og gjerne over flere dager. Her er det mange spennende overnattingsmuligheter som er unike og minneverdige i seg selv! Kanskje du vil tilbringe en natt i et innredet eldhus på Øvre Åseng Gard, med 120 boergeiter utenfor i naturskjønne omgivelser? Eller hva med et rom på Søre Harildstad, en totalfredet gård fra 1700-tallet?

Norges største og best bevarte bygdekultur – et levende museum!

Som del av sitt kjente særpreg vil du i Heidal finne elementer av rosemaling, husflid av ulike slag, treskjærerkunst og gamle tømmerhus, noen fra helt tilbake til 1500-tallet! Mange med torv på taket som gjør at hyttene og setrene glir harmonisk inn i landskapet (og at utenlandsturistene stopper opp og klør seg i hodet!). Den tradisjonelle bruken av setrene i Heidal er nesten slutt. Budeiene og dyrene er dessverre borte, men seterstulene ligger der fortsatt som romantiske innslag i landskapet. Nesten som et lite stykke Asbjørnsen & Moe!

Heidal har den største tettheten av verneverdige bygninger i Norge. Med over 100 fredede hus fordelt på 17 ulike gårder og hele ni totalfredede gårdsanlegg er Heidal et yndet reisemål for den som ønsker å oppleve norsk bygde- og kulturhistorie på nært hold. Gårdene er velstelte og dyr på beite vitner om at Heidal er en bygd preget av landbruk og gamle norske tradisjoner.

Mange av storgårdene er i dag delt opp i mindre bruk, men du får likevel et inntrykk av hvordan det så ut her for 100 år siden. Høyere oppe i lia ligger mange av de tidligere husmannsplassene som tilhørte storgårdene. Husmannsfamiliene drev selv jorda mot å utføre pliktarbeid på de større gårdene. Øverst i bygda, ved Leirflaten, tar det av en vei sørover mot Murudalen. Her startet bureising i mellomkrigstida. I den tette storskogen på Murudalen ble det brutt opp god jord med hakke, grev og stubbebryter. I dag ligger noen av de største gårdene i bygda der. Den kjente storjegeren Jo Gjende bodde i Brurusten som ligger øverst i Murudalen. Herfra hadde han kort vei til jakt på villrein rundt Gjende.

Bygda for de ekte smaksopplevelsene!

Sentralt i vårt lokale kjøkken står norsk tradisjonskost laget fra bunnen av – og i ypperste klasse. Dette er en del av vårt særpreg. Saftige, fylte lefseruller, håndbakt flatbrød stekt på takke i eldhus, kortreist viltkjøtt og spekemat, trollkrem og «stomp» med smør og brunost… Matkulturen i Heidal har blitt formet og formidlet gjennom mange generasjoner og står i dag fremdeles stødig som en viktig del av vår identitet. Menyene til våre bevertningssteder er også gjerne preget av moderne smakskunst og variasjon. I Heidal verdsetter vi kunsten å forene det gamle med det nye, og det samme gjelder maten!

Mange av gårdene i bygda tilbyr både overnatting og servering. Det historiske gårdshotellet Nordre Ekre har egen gourmetrestaurant og røtter helt tilbake til yngre jernalder! Sommeren 2019 åpnet Banken Bryggeri & Spiseri, som et friskt pust og samlingspunkt, midt i Heidal sentrum. Her er det også sosiale arrangementer som konserter, quiz og selskap!

I uminnelige tider har det vært kinnet smør og laget ost i Heidal. Har du mulighet bør du óg ta turen innom Ysteriet og få en omvisning i hvordan de lager den velkjente Heidalsosten på gamlemåten, slik den først ble laget på en av de lokale gårdene. Ysteriet serverer også god, gammeldags rømmegrøt som de færreste kan motstå (og med en slags naturlig metthetsgaranti)!

Eventyrlige smaksopplevelser fra Heidal muliggjøres ved utstrakt bruk av kortreist ekte vare og få kompromisser, tilberedt av dedikerte matfolk – med god smak!

For samfunnet i Heidal er det viktig å jobbe for å holde bygda levende i møte med moderne tider og samtidig bevare og styrke bygdesjela. Vi setter stor pris på alle som ønsker å besøke oss og ta del i kulturarven gjennom spennende aktiviteter og opplevelser i Heidals eventyrlige omgivelser.

Heidal ønsker deg og dine hjertelig velkommen – vår, sommer, høst og vinter!